Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Круглий стіл на тему:  «Міжнародний день ромів: єдність та стійкість в умовах війни».
18:16
8 квітня 2024 р.

Круглий стіл на тему: «Міжнародний день ромів: єдність та стійкість в умовах війни».

8 квітня з нагоди Міжнародного дня ромів Державна служба України з етнополітики та свободи совісті організувала круглий стіл за участі ромської громадськості:

«8 квітня світ відзначає Міжнародний день ромів, день, що символізує єдність, культуру та багату історію цього народу. В Україні, де ромська спільнота протягом століть стикалася з дискримінацією та маргіналізацією, це свято набуває особливого значення, адже воно підкреслює внесок ромів у культурну спадщину країни та нагадує про важливість інтеграції та захисту прав цієї етнічної групи. Про це йшлося сьогодні під час круглого столу на тему: «Міжнародний день ромів: єдність та стійкість в умовах війни».

“Цей день є важливим нагадуванням про внесок ромів у глобальну та національну культурну спадщину. Особливо тут, в Україні, де ромська спільнота є невід’ємною частиною нашого суспільства. Сьогодні, коли Україна переживає надзвичайно складні часи, ми особливо згадуємо про потребу єдності, взаємопідтримки”, – зазначила президентка Міжнародної благодійної організації “Ромський жіночий фонд “Чіріклі” Юлія Кондур. – Наша мета з вами – не лише відзначити культуру, різноманітність, але й активно працювати над тим, щоб розбудовувати суспільство, в якому кожен, незалежно від етнічної приналежності, може почуватися впевненим і безпечно”.

Своєю чергою заступник Голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Ігор Лоссовський наголосив, що ромський напрямок є одним із пріоритетів для держави. Він нагадав про Стратегію сприяння реалізації прав і можливостей осіб, що належать до ромської національної меншини в українському суспільстві, на період до 2030 року, яка була схвалена Кабінетом Міністрів України 28 липня 2021 року, проте, її імплементація була тимчасово призупинена в березні 2022 року через повномасштабну війну в Україні. «Війна змінила не тільки плани державних органів, а й долі мільйонів людей – багато ромів були змушені покинути свої домівки та шукати притулку в інших регіонах України або за кордоном. Внаслідок цього виконання багатьох заходів, передбачених Стратегією, було ускладнено або унеможливлено», – сказав заступник Голови ДЕСС.

У липні 2023 року Кабмін відновив дію Ромської стратегії на період до 2030 року, адаптувавши її до нових реалій повномасштабної війни з рф. Реалізація Стратегії сприятиме покращенню становища ромів в українському суспільстві та їхній інтеграції до європейських цінностей і стандартів. У грудні минулого року Уряд затвердив план заходів по Ромській стратегії на період 2024 – 2025 років, розроблений з урахуванням воєнного стану. “Ми зараз приступаємо до його виконання. Для цього була створена міжвідомча робоча група з питань координації виконання Ромської стратегії, яку очолює Міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов. Цей план конкретизує кроки, необхідні для досягнення цілей Стратегії, та враховує нові виклики, пов’язані з війною», – поінформував Ігор Лоссовський. Він також відзначив співпрацю Служби з міжнародними інституціями, задіяними в питаннях захисту прав ромської національної меншини в Європі та Україні, серед яких Рада Європи, ООН та ОБСЄ , а також розповів про ініціативи, які ДЕСС реалізує у співпраці з органами державної влади, ромськими громадськими організаціями та міжнародними партнерами з метою дотримання прав ромів в Україні.

«Сьогодні, у нелегкі для України часи, коли кожен українець стає на захист своєї Батьківщини, ми висловлюємо вдячність ромській спільноті за активну участь у спротиві російській агресії. З перших днів повномасштабної війни роми пліч-о-пліч з іншими національними меншинами стали на захист рідної землі. Ви боретеся за свободу, за цивілізаційні цінності, за людяність, яку намагаються знищити російські агресори. Ви – невід’ємна частина українського суспільства, і ваше розмаїття робить нашу країну сильнішою», – наголосив заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський».


Cайт Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (https://dess.gov.ua/)

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon