Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Ромські медіаторки Дарина і Рада
20:56
1 липня 2022 р.

Ромські медіаторки Дарина і Рада

Міжнародний благодійний фонд «Чіріклі» вже багато років успішно розвиває загальноукраїнську мережу медіаторів - посередників між ромськими громадами та органами влади, юстиції, правоохоронними структурами. Найбільша кількість медіаторів працює в тих областях, де компактно проживають роми. 

Сьогоднішня наша розповідь про двох ромських жінок, які активно працюють медіаторками, допомагають людям вирішувати різні проблеми соціального, медичного, правового характеру – про Раду та Дарину. Жорстокі реалії війни змусили велику родину Ради залишити своє рідне місто Вугледар Донецької області, а свій дах над головою вони отримали саме в Ужгороді.  


Рада


Рада Каландія – голова громадської організації «Циганське національне товариство «Ромен» у Донецькій області». У 2018 році відбулося знайомство Ради із Земфірою Кондур та усією великою командою Міжнародного благодійного фонду «Чіріклі» (м. Київ). Приводом для їхнього знайомства став випадок дискримінації щодо ромського населення у рідному місті Ради – Вугледарі. Тоді Рада і звернулася за правозахистом до «Чіріклі», відтоді і почалася їх активна співпраця. 

У 2018 році Рада Каландія прийняла участь у великій міжнародній зустрічі ромських жінок з усього світу (загалом 300 учасниць), яка пройшла у стінах Верховної Ради України. Наступного 2019 року, за підтримки Ради Європи, Рада Каландія активно долучилася до створення т.зв. соціального атласу ромських громад Донецької області. Надалі основною діяльністю Ради стала медіація, що дуже допомагало місцевій ромській громаді, де проживала Рада. Головними питаннями з якими звертались люди до Ради були такі: виготовлення особистих ідентифікаційних документів, випадки дискримінаційного ставлення, юридичні консультації та супровід.

Незважаючи на те, що наразі Рада проживає в іншому куточку нашої країни, вона і надалі активно займається громадською роботою та медіацією, зокрема організовує через Фонд «Чіріклі» роздачу гуманітарної допомоги, зокрема продуктових наборів, для ромських ВПО. Сьогодні Рада залучена до підтримки ромської громади не тільки Ужгорода, а й м. Торчин Волинської області. Вона надає інформацію ромам куди потрібно звертатись і які процедури вирішення тих чи інших питань, зокрема, пов’язаних із житлом, фінансовими виплатами,оформленням статусу ВПО, евакуації родин зі східних областей тощо. За словами Ради медіація для ромів – ефективний спосіб вирішення їхніх проблем. Адже багато дорослих мають низький рівень освіти, слабко орієнтуються у різних питаннях правового характеру. Головне завдання для Ради як медіаторки – це знаходити спільну мову з будь-якими людьми, допомагати їм, знаходити шляхи вирішення проблем з місцевою владою. І цим вона планує активно займатися і в майбутньому!

Рада та її родина сьогодні теж стали вимушеними переселенцями. Донецька область зараз у вогні, її рідне місто Вугледар постійно зазнає російських атак. Будинок в якому проживала родина Ради зруйнований. Перед тим, 12 березня, родина Ради спустилися в підвал аби сховатись від ракетних атак росіян, як вони думали на 1-2 дня. По факту, вони пробули в підвалі 10 днів, а вийшовши наверх одразу почали довгу дорогу на захід. Ромська громада з Вугледара у кількості десяти осіб знайшла свій прихисток в Ужгороді – їх з радістю прийняв і поселив Благодійний фонд «Благо» в особі керівниці Елеонори Кулчар. За це вони дуже їй вдячні!

Думок виїжджати далі закордон ні в кого ні тоді, ні тепер не виникало. Навіть з Ужгорода Рада тримає постійний контакт з тими ромськими родинами, які ще досі залишаються в епіцентрах бойових дій в Донецькій області.

Знайомство Ради з іншою медіаторкою з Ужгорода – Дариною – відбулось задовго до початку війни на спільному навчанні МБО «Чіріклі» у Києві. Рада Каландія наголошує, що медіатори Фонду «Чіріклі» – це велика дружня родина, в якій є постійна підтримка і взаємодопомога. Найбільш активно комунікація між медіаторами відбувається щодо питань евакуації та надання адресної допомоги потребуючим родинам. Також проходять спільні вебінари, спілкування в онлайн-режимі. 


Дарина


Дарина Горват – місцева ромська медіаторка з Ужгорода, проживає у мікрорайоні Радванка. Медіаторкою від МБО «Чіріклі» Дарина стала у далекому 2011 році. До того часу вона працювала у Благодійному фонді «Благо», керівниця якої Елеонора Кулчар і познайомила Дарину із Земфірою Кондур з Фонду «Чіріклі». Дарина стала учасницею пілотного проєкту із впровадження ромського медіаторства в Україні, відвідувала різні тренінги, семінари, навчальні заходи. Ось уже одинадцять років Дарина успішно працює медіаторкою в Ужгороді.

Її робота з місцевими ромами більше пов’язана із соціальною та правовою сферою. Сьогодні в умовах війни добавилася і допомога гуманітарного напрямку. З року в рік Дарина допомагає у виготовленні особистих ідентифікаційних документів. Як згадує медіаторка, у 2012-2013 роках, коли розпочалась її робота, паспорти громадянина України змогли отримати 50 ромів. Але в подальшому це проблема не зникла, хоча і зменшились її масштаби. І сьогодні до Дарини звертаються роми з проблемами отримання свідоцтв про народження та паспортів, є дорослі в яких взагалі нема жодних особистих документів.

З початком війни та активним переселенням ромів до Ужгорода зі східних та південних областей, у Дарини з'явився новий «фронт роботи» - це допомога та консультування ромів-ВПО. Медіаторка вже допомогла отримати нові паспорти по втраті трьом ромським жінкам з Харківської області. За час війни Дарина встигла допомогти тридцятьом ромам-ВПО, у т.ч. трьом з інвалідністю. Також Дарина регулярно супроводжує ромів-ВПО до пунктів надання гуманітарної та соціальної допомоги в Ужгороді, допомагає їм у заповненні різного роду заяв та анкет. На жаль, за словами Дарини, бувають і випадки упередженого ставлення до ромів-ВПО. Такі випадки медіаторка фіксує і напряму передає Фонду «Чіріклі» для подальшого реагування. Дарина зазначає, що «Чіріклі» дуже багато допомагає ромським переселенцям на місцях, зокрема надає гуманітарну допомогу, продуктові набори, оплачує виготовлення різного роду документів. І саме медіатори є тими людьми, завдяки яким усі потребуючі ромські родини отримують необхідну допомогу у скрутні часи!

Автор: Віктор Човка

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon