Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Роми допомагають: Елеонора Кулчар
20:37
23 червня 2022 р.

Роми допомагають: Елеонора Кулчар

Елеонора Кулчар – громадська діячка, благодійниця, яка очолює Благодійний фонд «Благо» в місті Ужгород. Війна, звичайно, внесла великі зміни у діяльність усіх благодійних організацій в Україні. Багато з тих, які працюють у західній частині України, активно підключилися до допомоги вимушеним переселенцям. 

 Ось що розповідає п. Елеонора: 

«Після початку повномасштабної війни пройшов десь тиждень і ми вже почали приймати людей до нашого «шелтера», спочатку це було приміщення по вул. Дєндєші, 10, де розташований Центр підготовки ромських дітей до школи. Досить швидко ми переобладнали наш Центр для людей, які тікали від жахіть війни. 

З 11 березня наш Благодійний фонд «Благо», завдяки допомозі Міжнародного фонду «Відродження» (м. Київ) ми змогли взяти в оренду велике приміщення колишнього готельно-ресторанного комплексу «Романі Яг», і тепер він називається «Благо 2». Усі приміщення ми привели у порядок, адже більш ніж вісім років вони пустували. 

Висловлюю також подяку й іншим небайдужим фондам та організаціям, зокрема, таким як «Childhhod» - вона підтримувала нас впродовж двох місяців, Міжнародна мережа раннього розвитку ромських дітей «REYN-Україна» - вони постійно з нами контактують і консультують, а також іншим благодійникам та меценатам . Хочу висловити подяку і нашим ужгородським волонтерам за допомогу у облаштуванні нашого «шелтера». 

Кількість людей у «шелтері» постійно змінюється, наразі у нас, станом на 22 червня, проживає 92 людей, раніше було і 150. У нас тут три корпуси для проживання. Цифра кожен день змінюється. Хтось заселяється на 2-3 дні, і виїжджають. Хтось надовго. Загалом, найбільше людей з Донецької області, Харківської, з Києва є також. Але ми прийняли людей практично зі всіх областей України де йдуть гарячі бої. 

Хочу сказати, що люди дуже хочуть додому, але на жаль, не можуть повернутись. В когось вже немає і власних домівок. Багато людей поїхало за кордон. 

До речі, у нас живуть не лише роми, а і наші рідні українці. Живуть усі разом в одному приміщенні. І все добре. Дітки разом граються. Всі спілкуються і їдять разом. На кухні у нас теж чергування – роми та українці разом готують їжу, прибирають. 

Я бажаю щоб настав мир в Україні! І бажаю нашій українській армії сил і мудрості від Бога. Перемоги Нам! Аби ми величали, як могутню незалежну державу, нашу Україну! Миру Україні!» 


Фото: фб-сторінка Елеонори Кулчар (https://www.facebook.com/eleonora.lola.35)

Автор: Віктор Човка

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon