Header background image
Preloader desktop icon Preloader mobile icon
Перший ромський молодіжний центр в Україні відкриють у Каховці
14:40
20 лютого 2022 р.

Перший ромський молодіжний центр в Україні відкриють у Каховці

Редакція інформаційно-аналітичного агентства «RomaUА» продовжує ділитись цікавими історіями успіху ромів із різних частин України. Цього разу ми завітали у сонячне місто Каховка, що у Херсонській області, аби дізнатись як проходить підготовка до відкриття першого в Україні ромського молодіжного центру, чому виникла така ідея та які напрямки діяльності вже ось-ось запрацюють у центрі. 

Назва молодіжного центру співзвучна з назвою ромської громадської організації, яка власне й ініціювала створення такого центру – «Романо Тхан», що у перекладі з ромської означає «ромська земля» чи «територія». Голова Правління організації – Януш Панченко, розповів, що унікальність Центру ще й у тому, що він став територією єднання ромів з різних етнічних груп, як ось серви та крими. Так нам стало відомо, що у Каховці переважно проживають дві ромські громади: роми «кримські» та роми «серви». Ці етнічні групи прийшли в Україну у різний час та з різних земель, тому є різниця у їхніх культурних особливостях та мові. До прикладу, кримські роми сповідують іслам, а серви, у більшості – християни православного обряду. У діалекті кримських ромів зустрічається чимало запозичень із тюрської мови. У той же час, ромів «сервів» вважають корінним українським ромським населенням, адже, громаду ромів «сервів» можна зустріти практично у кожному українському місті, у якому проживають роми. 

Панченко Я. О. Основні статистичні показники циган Херсонської області 2016-2017 років - Дніпро: Середняк Т.К., 2017. - 54 с. 

Створення ромського молодіжного центру «Романо Тхан» стало можливим завдяки підтримці місцевої влади, яка виділила приміщення, що знаходилось у комунальній власності, та практично безоплатно надала його у користування для товариства «Романо Тхан». Аби приміщення набуло привабливого для молоді вигляду, команда організації ініціювала комунікаційну кампанію, метою якої було запрошення небайдужої молоді до співтворення Центру. Це стало ще однією актуальною можливістю для майбутнього ромського молодіжного центру, адже, у результаті цієї кампанії, ремонт та облаштування приміщення вдалось здійснити силами ромських волонтерів: молодь долучалась фізичною працею, а старші роми – моральною підтримкою та порадами. 

Це унікальний для ромського громадського руху України досвід співтворення громадського простору. На думку Януша Панченко такий підхід дозволяє кожному члену громади відчувати, що це приміщення належить йому, і водночас не належить нікому, це у всіх розуміннях спільна власність, відповідно підвищується відчуття безпеки, відчувається цінність і є інтерес розвивати Центр у майбутньому. Не менш важливим є те, що це наразі єдиний молодіжний центр у місті Каховка. Цей факт додає відчуття гордості самим ромам, а ще й створює позитивний прецедент, що підвищує «видимість» ромів у місті. 

На фото: Володимир Панченко, волонтер.

Наразі активну участь у ремонті приміщення приймає близько 15 молодих ромів. На думку Януша, молодіжний центр уже почав виконувати свою місію – молодь приходить сюди і для корисної справи, і для спілкування, вони спільно генерують ідеї, домовляються, роблять щось разом, навчаються, помиляються, допомагають один одному – вони стали справжньою командою. «Як тільки центр відчинить свої двері, він стане майданчиком, де ромська молодь зможе зустрічатись, спілкуватись, проводити час весело та з користю, займатись улюбленими хобі і таке інше», – розповідає Януш. Він також зауважив, що Центр підтримуватиме розвиток освіти серед ромських дітей та молоді: тут можна бути скористатись ноутбуком, отримати доступ до Інтернету та виконати домашнє завдання. Старші будуть допомагати молодшим, а молодь, що ще не відвідує школу, будуть мотивувати до екстернатної форми навчання. 

ГО «Романо Тхан» приділяє особливу увагу розвитку освіти серед ромських дітей та молоді. Так, у 2021 році у світ вийшов посібник для ромських дітей, які навчаються у загальноосвітніх школах з 1 по 5 класи. Завдяки цим посібникам, діти, для яких рідною є ромська мова, краще вивчають українську. Ці посібники отримали статус таких, що рекомендовані до використання у формальній освіті від Українського інституту освіти у співпраці з UNICEF Україна. 

Двомовний посібник для ромських дітей

Найближчим часом цей посібник з’явиться у шкільних бібліотеках тих шкіл Херсонщини, де навчаються ромські діти, і, безумовно, буде використовуватись для неформальних уроків у молодіжному центрі «Романо Тхан». Окрім успішного впровадження різних програм у Центрі, на найближчий рік команда ставить перед собою за мету вихід на повне самозабезпечення. Для цього вже за кілька місяців відкривають соціальне підприємництво, де навчатимуть молодь працювати зі шкірою, а увесь прибуток з цього ремесла будуть спрямовувати на підтримку та розвиток молодіжного центру.  

Автор: Віктор Човка

Додати коментар

0 / 1500

Коментарі - 0

  • Немає доданих коментарів :(
Loader desktop icon Loader mobile icon